måndag 16 maj 2011

Utbildning företagsläkare och företagssköterskor

Denna vecka undervisar jag på de pågående utbildningar vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet för läkare och sköterskor inom företagshälsovården. En av mina viktiga uppgifter just nu i uppbyggnanden av forskningsprogrammet är att träffa verksamma kliniker inom företagshälsovård för att diskutera behov, möjligheter, risker och sist men inte minst resurser i form av personer intresserade av att medverka och bedriva forskning och utveckling. Kanske träffar jag några denna vecka!!

2 kommentarer:

  1. Att utforma metoder för och utvärdera effekten av livsstilsundersökningar är motiverat. Dels därför att det finna en hel del icke validerade instrument som påstår sig mäta livsstil. Detta är även en produkt som ofta efterfrågas av kund. Skulle vi inom FHV kunna erbjuda ett vetenskapligt utprövat instrument och dessutom kunna påvisa möjliga effekter ökar troligen trovärdigheten. Att utvärdera mer traditionella hälsoundersökningar är kanske mindre intressant, det bör troligen vara livsstilsundersökningar.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig om behovet av vetenskapligt kvalitetssäkrade metoder för hälsoundersökningar. Värdet av dessa är dock fortfarande inte visat. Det finns två nya systematiska sammanställningar av kunskapsläget rörande detta. Sammanfattning av dessa är att endast hälsoundersökningar som följs av insats kopplat till fynden ger effekter på framtida hälsa. Länkarna till artiklarna får du här:
    http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD008881/frame.html
    http://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(09)00752-1/abstract

    SvaraRadera