onsdag 16 oktober 2019

Solen skiner över oss just nu.....


Det är så roligt att kunna berätta om några nya spännande projekt som vi fått beviljat medel för från FORTE. Det första är ett projekt som Lotta Nyberg är huvudsökande för som handlar om unga i arbetslivet. Det syftar till att undersöka, utifrån ett genusperspektiv, vad unga kvinnor och män samt deras arbetsgivare anser vara orsaken till ungas sjukskrivning för psykisk ohälsa, om det finns faktorer som hade kunnat förhindra sjukskrivningen, samt vilka hinder och resurser de ser i relation till arbetsåtergång. Vi letar nu efter en duktig forskare med intresse för arbetshälsa och genus som kan hjälpa oss i detta projekt. Läs platsannonsen här

Det andra projektet där Lydia Kwak är huvudsökande handlar om den lärarflykten. Där vill vi undersöka orsaker till att man väljer att sluta eller stanna inom yrket Projektet heter ”Should I stay or should I go”: En studie om lärares motivation att stanna kvar på sin arbetsplats. Vi kommer även här att behöva nya krafter som hjälper oss med detta projekt. Annons kommer inom kort.

Slutligen, det tredje projektet där Elisabeth Björk Brämberg är huvudsökande, handlar om rehabilitering inom primärvården för personer med psykisk ohälsa. Där vill vi undersöka om problemlösningsbaserade samtal med inriktning på arbetet är kostnadseffektiv och förenlig med etiska värden. Metod är den metodik som har mest evidens just nu internationellt för att förebygga långvarig sjukskrivning för psykisk ohälsa.  Även här kommer annons inom kort. 

En liten uppdatering  om projektet Prata med Sam är att Helsingborgs kommun kommit in som samarbetspartner. Vi hälsar dem varmt välkomna!. Den 11 december träffas vi alla partners för första gången - det skall bli spännande! Vi har fått en del uppmärksamhet redan bla i en artikel i arbetarskydd.

I övrigt kämpar jag på med min egen rehabilitering efter att ha brutit fotleden under en vandring i skogen. Att uppleva vården och rehabilitering från ett annat perspektiv, inifrån som patient, har varit mycket intressant och till vissa delar skrämmande - men det skall jag berätta mer om vid ett annat tillfälle.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar